Spørsmål og svar om Honning

HVA ER HONNING?
Honning er et rent naturprodukt som varierer i smak, farge og konsistens, avhengig av hvilke blomster biene henter nektar fra. Blomstene gir honningen sin unike karakter, mens biene beriker nektaren med enzymer og melkesyrebakterier. Samtidig reduserer de vanninnholdet fra rundt 80 % til ca. 20 %, slik at nektaren gradvis modnes til honning.

RÅ HONNING, HVA ER DET?
Det som omtales som "rå honning" i Norge er egentlig bare vanlig slynget honning. Det betyr at honningen ikke er varmebehandlet eller filtrert. All norsk honning som selges i butikken er rå, fordi varmebehandling ikke er tillatt. I noen land, som USA, selges både filtrert og pasteurisert honning. Den kan være oppvarmet til 60-70 grader. Så uttrykket “rå honning” kommer nok fra det amerikanske «raw honey». Så uavhengig om det står at honningen er rå eller ei - all norsk honning er «rå».  

HVORDAN FÅR JEG FAST HONNING FLYTENDE?
Det er enkelt: Sett honningglasset i et vannbad med varmt vann, maks 45 °C. Etter kort tid blir honningen mykere og mer flytende – klar til å helles over det du måtte ønske.
Årsaken til at vannet ikke skal være varmere enn 45 °C, er at man ønsker å bevare honningens naturlige innhold av vitaminer, mineraler og aminosyrer. Ved høyere temperaturer kan disse verdifulle næringsstoffene gå tapt.

Honning i vannbad gjør ikke bare fast honning flytende, men vil også redde honning som har sukret seg. At honningen sukrer seg er helt naturlig, men kan være irriterende når man skal spise den.  Men ikke vær redd, etter en runde i vannbadet kan du bruke den akkurat som før - klumpfri til og med!

HONNING OG BARN
Barn under 12 måneder bør ikke gis honning. Dette er fordi honning kan inneholde bakteriesporer som spedbarnets umodne immunforsvar ikke klarer å håndtere. 

HVORDAN BØR HONNING OPPBEVARES?
Honning bør oppbevares tett, tørt og i romtemperatur for å bevare kvaliteten.

HVA MED HONNING SOM HAR GÅTT UT PÅ DATO?
Honning har nærmest ubegrenset holdbarhet. Selv om datoen på glasset er passert, kan honningen fortsatt spises så lenge den er oppbevart riktig og det ikke er kommet til forurensninger. Bruk alltid rene redskaper når du tar honning fra glasset.

HVA ER EKTE HONNING?
I Norge er ekte honning et produkt som består av 100% honning, uten noen tilsetninger. Det er ikke lov å kalle noe for honning om det ikke er 100% ren honning.   

HVA ER FALSK HONNING?
Falsk honning er honning som er blandet med billigere sukkerarter eller andre tilsetninger. I Norge er dette ikke tillatt, og Mattilsynet sammen med birøktere sørger for at regelverket følges.

HVA ER KRYSTALLISERT HONNING?
Krystallisert honning er honning som har begynt å stivne og danne krystaller. Dette er en naturlig prosess som skjer over tid, avhengig av honningens sammensetning av fruktose og glukose. Honningen er fortsatt like god og kan gjøres flytende igjen ved å varme den forsiktig i et vannbad. Vannet bør ikke være over 45 °C, for at ikke næringsstoffene i honningen skal gå tapt.

HVA ER LYNGHONNING?
Når vi sier lynghonning mener vi som oftest honning hvor biene har hentet nektar fra røsslyng. Den har en kraftigere smak og mørkere farge enn sommerhonning. Det finnes også andre lynghonninger, mest kjent er klokkelyng, som er mørk og aromatisk, og er naturlig flytende.

HVA ER SOMMERHONNING?
Sommerhonning er en lysere og mildere variant som reflekterer sommerens mangfold. Her hentes nektar fra frukttrær, løvetann, blåbær og bringebær.

HVA ER SKOGSBÆRHONNING / BLÅBÆRHONNING?
Skogshonning er laget av nektar fra ulike skogsplanter, inkludert blåbær og tyttebær. Det gir honningen en kompleks sødme og flytende konsistens.

ER DET TRYGT Å KJØPE HONNING RETT FRA BIRØKTER?
Ja, det er trygt å kjøpe honning direkte fra en birøkter. Norske birøktere følger strenge regler og forskrifter. 

HVA ER FORSKJELLEN PÅ HONNING OG ANDRE SØTNINGSMIDLER?
Det som skiller honning fra mange andre søtningsmidler, er at honning er et rent naturprodukt, basert på nektar fra blomster. Det er en naturlig søt råvare. Og så vil du selvsagt få helt andre smaksopplevelser med honning - det er jo det som er så godt!  

KAN MAN ERSTATTE SUKKER MED HONNING?
Ja, honning kan erstatte sukker i mange oppskrifter. Honning er søtere enn sukker, så du kan bruke mindre mengder. Den tilfører også ekstra smak til retten. Det kan være lurt å eksperimentere litt, da honning kan påvirke både smak og konsistens i bakverk og matretter.